Iván Presenqui: Reprezentacija je pokazala da može puno napraviti

Ovog ljeta hrvatske seniore u Svetom Ivanu Zelini očekuje nastup u prvoj rundi Svjetske lige (1. do 6. srpnja). Većinu reprezentativaca viđamo svakog vikenda na našim terenima, Josipa Šomina smo vidjeli u na dvoranskom EP-u u Zelini ovog siječnja i na završnici dvoranskog PH, a ovog proljeća hokej na travi igra za Harvestehuder THC, novog prvaka Europe.
Iván Presenqui, Hrvat iz Argentine, pojavio se u hrvatskoj reprezentaciji 2013. godine i sudjelovao je u velikom uspjehu u Švicarskoj kada su hrvatski seniori izborili drugi najjači razred europskog hokeja na travi.
Do ljeta prošle godine Iván je igrao u španjolskoj prvoj ligi, a zatim je jesenski dio sezone proveo u Njemačkoj. Uoči proljetnog dijela došao je u redove talijanskog prvoligaša Tevere Eur iz Rima.
Tevere Eur (klub je osnovan 1993. i četvrtu sezonu igra u najjačoj talijanskoj ligi) je nakon prvih devet kola bio posljednji (1 pobjeda, 2 neodlučena, 6 poraza), a sada, dva kola prije kraja ima velike šanse ostati u najjačoj talijanskoj ligi (nakon 16. kola imaju 4 pobjede, 5 neodlučenih i 7 poraza).
Obrambeni igrač hrvatske reprezentacije važan je dio momčadi koju vodi Roberto Da Gai, u dva navrata izbornik talijanske nacionalne selekcije.

Prošle zime zamijenili ste Njemačku za Italiju. Zašto?
- Krajem prošle godine dobio sam poziv iz Italije. Svidjeli su mi se uvjeti i to je za mene bila dobra prigoda igrati u novoj ligi i dobiti novo iskustvo.
Došli ste u momčad koja je tada bila posljednja na ljestvici. Jeste li vi bili jedino pojačanje?
- Ne. Doveli su trojicu igrača. Osim mene, stigao je jedan Argentinac, jedan Španjolac-Argentinac i ja.
Ovog proljeća vaša momčad ima odlične rezultate. Kakve su reakcije u klubu?

- Vrlo su sretni. Kako ste i rekli, bili smo posljednji, a sada smo na šestom mjestu (A1 liga ima 10 klubova). Imamo još dvije utakmice, ali odlučni smo ostvariti naš cilj i zadržati se u A1 ligi.
Hoćete li ostati u Italiji i sljedeće sezone? Imate li ponuda?
- Tevere Eur mi je ponudio da ostanem igrati i sljedeće sezone. Imam još ponuda, ali sada sam fokusiran da završim sezonu što je bolje moguće i onda u odlučiti.
Nakon velikog uspjeha prošlog ljeta, hrvatska nacionalna seniorska selekcija ovog će ljeta igrati u Zelini prvu rundu Svjetske lige. Osim Hrvatske, tu su i Švicarska, Rusija, Turska, Bugarska i Srbija. Dvije reprezentacije idu u drugi krug. Što očekujete od tog natjecanja?
- O nekim reprezentacijama, kao što su Bugarska i Srbija, ne znam mnogo. Vjerujem da su Rusija i Švicarska biti najteže utakmice, ali naša je reprezentacija prošlog kolovoza pokazala da može mnogo. Bilo bi odlično nastupiti na tom turniru, a biti domaćin je sgurno plus – kazao nam je Iván Presenqui.

Poziv je poslan i nadamo se da ćemo Iván izboriti mjesto među igračima koji će u srpnju predstavljati Hrvatsku u Svjetskoj ligi. 

Razgovarao: Igor Capan
Foto: Tevere Eur

 
 
Presenqui
 
Presenqui
 
Presenqui
 
 
© 2008 HRVATSKI HOKEJSKI SAVEZ          Trg Krešimira Ćosića 11, 10000 Zagreb, tel 01 301 2325, fax 01 365 0503, hhs@zg.t-com.hr Design: volantis.hr